środa, 17 kwietnia 2013

Zdrowy chleb bez mąki

Chcąc urozmaicić swoją dietę upiekłam chleb bez mleka i bez ... mąki ! 

Mąkę zastąpiłam białą fasolką, chleb jest pełen ziaren przede wszystkim siemienia lnianego i słonecznika.



Składniki:

Puszka fasoli
3 jajka
zioła [ majeranek, oregano]
siemię lniane
ziarna słonecznika
pół szklanki kaszy mannej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Do zmiksowanej fasoli dodajemy resztę składników [ ilość przypraw i ziół według upodobania ; ) ] Masę wkładamy do formy pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. Temperatura 200 stopni.



2 komentarze:

  1. ale to musi być pyszne, zdrowy zastępca okropnego białego pieczywa. Ile to może mieć kcal?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm nie zastanawiałam się nad tym w sumie, więc pomyślmy.. puszka fasoli ok. 120 kal, 3 jajka ok 130 czyli 250 kal a reszta to już nie kalorie tylko zdrowie :P

      Usuń