Propozycja dania obiadowego. Dobry dla tych, którzy postanowili zadbać o swoją figurę na lato.
Nie użyłam do niego ani grama tłuszczu ! Dzisiaj podałam z puree ziemniaczanym, ziołami i sosem.
Składniki na kurczaka :
Filet z kurczaka (podwójny, średni )
2 buraki (ugotowane)
liść laurowy
pieprz
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
bulion warzywny ok. 100 g
2 łyżeczki mąki
Sposób przygotowania :
Pokrojone w kostkę ugotowane buraczki razem z pokrojonym kurczakiem przekładam na patelnię.
Wlewam bulion, przyprawiam dodaję posiekany drobno czosnek. Smażę ok 10 min (do uzyskania miękkości kurczaka ) Pod koniec zagęszczam sos mąką.
Składniki na puree :
Ziemniaki (ok 1 kg)2 łyżeczki zioła prowiańskiego
1 łyżeczka oregano
pół szklanki mleka
sól 3 łyżeczki
Przygotowanie:
Do gotujących się ziemniaków dodajemy sól. Kiedy będą miękkie wyłączamy. Odlewamy wywar (który może posłużyć jako bulion warzywny do kurczaka ) Wylewamy mleko, przy pomocy tłuczka do ziemniaków tłuczemy ziemniaki, dodajemy zioła mieszamy.
Sos: mieszamy 4 łyżeczki jogurtu naturalnego z 2 łyżeczkami majonezu, połową łyżeczki musztardy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz