sobota, 6 kwietnia 2013

Różowy kurczak : )

Propozycja dania obiadowego. Dobry dla tych, którzy postanowili zadbać o swoją figurę na lato.
Nie użyłam do niego ani grama tłuszczu ! Dzisiaj podałam z puree ziemniaczanym, ziołami i sosem.




Składniki na kurczaka :


Filet z kurczaka (podwójny, średni )
2 buraki (ugotowane)
liść laurowy
pieprz
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
bulion warzywny ok. 100 g
2 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania :
Pokrojone w kostkę ugotowane buraczki razem z pokrojonym kurczakiem przekładam na patelnię.
Wlewam bulion, przyprawiam dodaję posiekany drobno czosnek. Smażę ok 10 min (do uzyskania miękkości kurczaka ) Pod koniec zagęszczam sos mąką.

Składniki na puree :

Ziemniaki (ok 1 kg)
2 łyżeczki zioła prowiańskiego
1 łyżeczka oregano
pół szklanki mleka
sól 3 łyżeczki

Przygotowanie:

Do gotujących się ziemniaków dodajemy sól. Kiedy będą miękkie wyłączamy. Odlewamy wywar (który może posłużyć jako bulion warzywny do kurczaka ) Wylewamy mleko, przy pomocy tłuczka do ziemniaków tłuczemy ziemniaki, dodajemy zioła mieszamy.
Sos: mieszamy 4 łyżeczki jogurtu naturalnego z 2 łyżeczkami majonezu, połową łyżeczki musztardy i gotowe.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz